Nosework- grunnkurs

 

Nosework er en morsom søksaktivitet og sport som passer alle hunder. Søksøvelser er med på å bygge hundens selvtillit, den blir mentalt sliten og det er en treningsform som kan gjøres over alt og passer både den aktive, litt stessa eller den litt utrygge og pessimistiske hunden.

Kurset passer for dem som aldri har prøvd Nosework og søk tidligere og for dem som har trent litt tidligere. For de som har gått nybegynner kurs tidligere, vil kurskveldene tilpasses det nivået dere er på og nye utfordringer vil bli gitt.

Oppstart mandag 29. april kl 18.00 – 19.30. Totalt 6 uker praktisk trening (4 mandager nå på våren, 2 ganger til høsten (9. og 16. september) + 6 online søksoppgaver fordelt over juni, juli og august, for de som ønsker en ekstra utfordring😊.

Deltakelse i lukket Facebook gruppe.

Sted: utendørs Trondheim Øst

Pris: 2000 kr (familiemedlemmer er velkomne med).

på dette kurset trenger du bil, slik at hunden din har en rolig plass å slappe av mellom treningsøktene.

Bindende påmelding.

På kurset vil vi jobbe med hundens søkslyst og lære den og gjenkjenne riktig lukt(luktdiskriminering). Ekvipasjene skal introduseres for de grunnleggende ferdighetene de trenger for å kunne bestå LGT og konkurrere i klasse 1 i Nosework. Viktige prinsipper Nosework-trening vil bli gjennomgått så vel teoretisk som praktisk. Kurset fokuserer på at både hund og fører skal mestre oppgavene, har det morsomt sammen og bli en mer samkjørt og fokusert ekvipasje.5D3_3742

Nosework er spesialsøk for vanlige hunder. Sporten er inspirert av profesjonelle spesialsøkshunders arbeid i blant annet politiet og tar utgangspunkt i ulike utfordringer hundene der kan støte på i arbeidsdagen sin. Søksområdene er derfor ofte nye og varierte og med ulike miljømessige forstyrrelser. Sporten/treningsformen er samtidig tilpasset «vanlige» hunder og «vanlige hundeeiere, fordi både sikkerhet og trivsel er høyt prioritert!
Spesialsøk er den grenen av nesearbeid hvor hunden skal lete etter og kjenne igjen en eller flere bestemte lukter. For eksempel finnes det hunder som leter trøfler, kantareller, narkotika, sprengstoff, kreft osv. Det er nok bare fantasien som setter en stopper for hva man kan få en hund til å lete etter!
Nosework passer for alle hunder som liker å bruke nesen sin. Nosework gir aktive og litt stressede hunder en treningsform som for mange er både avstressende og hjelper hunden til en mer tilfreds hverdag når den blir utfordret  med spennende og morsomme søksoppgaver. Nesearbeid har også vist seg å bygge selvtillit og mer optimisme hos de hundene som kan være litt pessimistiske. Nosework kan tilrettelegges slik at den passer hunder med funksjonsnedsettelser og gi disse hundene en mer berikende hverdag.IMG_7463-11

Du trenger ingen forkunnskap i søk og all trening vil foregå med en og en hund av gangen, slik at dette kurset også passer for de hundene som ikke så lett omgås andre hunder!

Du får utdelt enkelt søksutstyr i løpet av kurset, slik at du er klar for å trene hjemme og på egen hånd før sommerferien starter!

DSC02285

«Nosework» starter med å lære hunden at det er morsomt å bruke luktesansen sin og søke opp enten godbit eller leke. Når hunden har oppdaget at det er kjempemorsomt å lete og at det går an å finne noe spennende, begynner vi å introdusere første lukt, dvs. at vi da kontaminerer denne lukten over på halve Q-tips, bomullspads eller lignende som vi så gjemmer på samme vis som vi tidligere gjemte godbit eller leke.
Du lærer mer om kontaminering på kurs.
Når hunden finner frem til lukten vi har gjemt, belønner vi nå dette med mat og/eller lek, slik at hunden fortsatt forbinder det å lete med noe positivt.

Viktige verdier i «Nosework»:
Sikkerhet – viktig å ivareta fysisk og mental velferd hos hundene.
Mangfold – godta alle slags hunder, uansett alder, temperament og fysiske forutsetninger.
Forpliktelse – til prinsippene for positiv hundetrening uten straff og med fokus på å belønne hunden for å mestre oppgaver.
Tillit – til hunden enestående luktesans og til deres evne til å lære oss mere om hunders forutsetninger til å løse oppgaver.

«Nosework» passer for alle slags hunder, enten det er den som er full av energi, trenger en jobb, kjeder seg eller den som er litt redd for å gjøre ting på egen hånd. Snuseoppgavene kan tilpasses ferdigheter og fysisk helse til alle slags hunder.
Vi kan trene litt hver dag, da denne sporten ikke krever spesielle treningsområder. Dette er en flott måte å få både positiv miljøtrening på ulike steder og en super måte å aktivisere hunden på!
Variasjon og passe med utfordringer gir hunden en berikelse i hverdagen = bedre dyrevelferd!

Tone og Enya

5D3_1983-til mail