NOSEWORK

Nosework er spesialsøk for vanlige hundeeiere som har lyst til å aktivisere hunden sin med morsomt, variert og utfordrende søksarbeid!

5D3_4258

Spesialsøk er den grenen av nesearbeid hvor hunden skal lete etter og kjenne igjen en eller flere bestemte lukter. For eksempel finnes det hunder som leter trøfler, kantareller, narkotika, sprengstoff, kreft osv. Det er nok bare fantasien som setter en stopper for hva man kan få en hund til å lete etter!

Nosework er en relativt ny hundesport fra USA. Ron Gaunt, Amy Herot og Jill-Marie O’Brien var initiativtakere til Nosework i USA. De ønsket å først og fremst å lage en treningsform bestående av spesialsøksoppgaver som skulle kunne tilpasses alle hunder og gi hunder verdifull og morsom trening på deres betingelser. Etter hvert som flere og flere fikk øynene opp for hvor morsom og god trening dette var for hundene, ble det også et ønske om å kunne konkurrere i treningsformen. Ron Gaunt, har jobbet profesjonelt med søkshunder i politiet siden starten av 1970-tallet i USA og sporten er inspirert av jobben med utallige søkshunder i politiet der. I USA heter organisasjonen for denne sporten «National Assiciation of Canine Scent Work (NACSW)(www.nacsw.net ) og selve sporten K9 Nose Work.

Nosework er nå på full fremmarsj i Norge og Sverige også – og ikke uten grunn! «Svenska Nose Work Klubben» har blitt tilknyttet SKK(Svenska Kennel Klubben) våren 2015 og ble fra 2017 offisiell konkurransegren i Sverige. Dette er en super treningsform for alle slags hunder og treningen kan utføres så godt som over alt – altså den perfekte hundetreningssporten! Du og hunden din kan få spennende trening enten dere er hjemme, ute på tur, borte på ferie eller sammen med andre treningsglade hundeeiere – mulighetene er så mange og varierte!

DSC02285

I konkurransesammenheng er det 3 ulike klasser/vanskelighetsgrader.

I USA har man søkt etter små mengder av eteriske oljer (Bjørk, Anis og Kryddernellik). En lukt i klasse 1, 2 forskjellige lukter i klasse 2 og 3 ulike lukter i klasse 3. I Norge søker hundene etter de samme luktene som i USA, mens det i Sverige blir brukt hydrolater (blomstervann) med duftene: eukalyptus, laurbærblad og lavendel. Heldigvis er det ikke vanskelig å lære hunden nye lukter når man først har lagt et godt grunnlag i treningen, så å konkurrere i nabolandene blir nok absolutt aktuelt etter hver som sporten brer om seg!

Eteriske oljer lukter veldig sterkt og må derfor håndteres riktig. Oljen brukes ALDRI direkte i søkssammenheng, men kontamineres over på annet material i svært små mengder. Man skal knapt ane lukta som skal gjemmes, ellers blir jo oppgaven kjempelett for hunden etter hvert. Kontaminering lærer man mere om på kurs.

Søkene er videre delt inn i 4 ulike områder hvor søkene skal foregå:

  • Søk i esker eller bokser (emballasje): alt fra pappesker, plastemballasje, malingsbøtter til vesker og kofferter kan brukes.
  • Søk i rom innendørs.
  • Søk i anvist område utendørs.
  • Søk på utsiden av en eller flere kjøretøy (alt fra biler til trailere).

5D3_1972

«Nosework» starter med å lære hunden at det er morsomt å bruke luktesansen sin og søke seg frem til enten godbit eller leke. Når hunden har oppdaget at det er kjempemorsomt å lete, og at det går an å finne noe spennende, begynner vi å introdusere første lukt, dvs. at vi da bytter ut godbitene og leken med en kontaminert Q-tips med aktuell lukt som vi så gjemmer på samme vis som vi tidligere gjemte godbit eller leke.

Når hunden finner frem til lukten vi har gjemt, belønner vi nå dette med mat og/eller lek, slik at hunden fortsatt forbinder det å lete/finne med noe positivt.

 

LGT-test

Før man stiller i konkurranse må hunden gjennomføre og bestå en lukt-test for å se om den har lært seg å gjenkjenne akkurat denne lukten.

Testen kalles LGT= «Lukt GjenkjenningsTest» og gjennomføres en gang for hver av de tre luktene som brukes i konkurranse. I praksis vil dette si at du må melde deg på og gjennomføre LGT før du stiller i første konkurranse. LGT kan gjennomføres hos arrangør av Nosework-konkurranse.

På LGT vil det være lagt ut 12 esker, hvor det vil være gjemt riktig lukt i en av eskene mens de andre 11 er tomme. Du og hunden har da 3 minutter på søke gjennom disse og finne riktig eske.

Tone og Enya

Klasse 1:

En type lukt er gjemt og den er gjemt bare en plass i hvert av søksområdene (emballasje, innendørs, utendørs og på utsiden av kjøretøy), altså skal hunden finne en luktkilde i hver av de fire forskjellige søksområdene i denne klassen.

Du får ved hver konkurranse vite hvor lang tid du har på å søke etter riktig lukt i hver av de 4 områdene søket foregår. Lukta kan også gjemmes i høyden, helt opp til ca 120cm i klasse 1. I klasse 1 skal hunden kunne nå frem til luktkilden, men må kanskje klatre på møbler, steiner osv. for og nå frem til der lukta er gjemt. Hundefører vet selvsagt ikke hvor lukten er gjemt under konkurranse.

Klasse 2 og 3:

I klasse 2 og 3 øker vanskelighetsgraden både i forhold til at hunden skal kjenne igjen og finne flere ulike lukter, vanskelighetsgraden øker også i forhold til gjemmesteder, størrelser på søksområder. Forstyrrelser som mat, leker og andre lukter blir lagt til for å gjøre søkene vanskeligere og du kan også risikere å få tomme søk (altså rom uten noen lukt gjemt), du vil heller ikke i den vanskeligste klassen vite hvor mange lukter som er gjemt. Søkene blir med andre ord mere og mere lik «skarpe søk» hos profesjonelle spesialsøkshunder.

DSC02310

Nosework her hjemme.

Sporten Nosework er på rask fremmarsj i Skandinavia nå. Sverige er nok det landet hvor det virkelig har «tatt av» og de første uoffisielle konkurransene ble holdt i 2014, samme år ble også Svenska Nose Work Klubben stiftet. Fra 2017 ble Nosework offisiell sport under SKK (Svenska Kennel Klubben).

Organisasjonen « Nosework Norge» ble stiftet i desember 2014 og vil fremover ha som mål å spre mere informasjon om sporten, utdanne flere instruktører, tilpasse de amerikanske reglene til norske forhold og selvsagt få avholdt de første konkurransene. Disse konkurransene vil være uoffisielle, altså ikke tilknyttet NKK, men resultater vil selvsagt registreres hos Nosework Norge. På Facebook gruppen «Nosework Norge» og Nosework Norges hjemmeside: www.nosework.no finner man mere informasjon om treningsformen/sporten i Norge.

Nosework Finland og Danmark er også stiftet og etter hvert blir forhåpentligvis mange flere kjent med denne fine treningsformen hvor hunden virkelig får bruke sine naturlige søksevner på en morsom og utfordrende måte.

IMG_7463-11

Viktige verdier i «Nosework»:

Sikkerhet – viktig å ivareta fysisk og mental velferd hos hundene.

Mangfold – godta alle slags hunder, uansett alder, temperament og fysiske forutsetninger.

Forpliktelse – til prinsippene for positiv hundetrening uten straff og med fokus på å belønne hunden for å mestre oppgaver.

Tillit – til hundenes enestående luktesans og til deres evne til å lære oss mere om hunders forutsetninger til å løse oppgaver.

5D3_1928

«Nosework» passer for alle slags hunder, enten det er den som er full av energi, trenger en jobb, kjeder seg eller den som er litt redd for å gjøre ting på egen hånd. Snuseoppgavene kan tilpasses ferdigheter og fysisk helse til alle slags hunder.

Vi kan trene litt hver dag, da denne sporten ikke krever spesielle treningsområder. Dette er en flott måte å få både positiv miljøtrening på ulike steder og en super måte å aktivisere hunden på!

Variasjon og passe med utfordringer gir hunden en berikelse i hverdagen = bedre dyrevelferd!